Hyppää sisältöön

Miten tehdä verkkosivut jotka palvelevat käyttäjiä?

Otsikon kysymys keihäänkärkenä lähdimme luomaan uusia verkkosivuja palvelumuotoilun menetelmin Maistuva koulu -hankkeelle. Haasteena oli rajattu budjetti, mutta vahvuutena kaikkien osallisten halu tehdä verkkosivut jotka tuottavat käyttäjille hyötyä ja arvoa. Miten sen teimme?

Maistuva Koulu -hankkeen verkkosivudesign.

Maistuva koulu on Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n hanke, jossa on myös mukana Itä-Suomen yliopisto. Hankkeella pyritään kehittämään koulujen ruokakasvatusta. Jo projektin alussa oli selvää, että projektissa tullaan käyttämään palvelumuotoilun menetelmiä, jotta sivusto vastaisi todellisten verkkosivuston käyttäjien tarpeisiin.

Maistuva koulu -hankkeella ja verkkosivustolla on monta eri kohderyhmää: mm. opettajat, oppilaat, ruokapalvelut, kodit ja kunnat. Uusilta verkkosivuilta löytyy tietoa jokaisen näiden kohderyhmän tarpeisiin, mutta pääasialliseksi verkkosivujen kohderyhmäksi valittiin opettajat. Hankkeella on viisi yhteistyökoulua eri puolilla Suomea, joiden opettajat tekivät mielellään yhteistyötä kanssamme.

Alkukartoituksella liikkeelle

Lähdimme aluksi kartoittamaan yhteistyökoulujen opettajien arkea, tarpeita ja toiveita aiheeseen liittyen. Haasteena olivat opettajien kiireinen elämä, rajallinen budjetti sekä opettajien sijainti eri puolilla Suomea. Päädyimme tekemään kartoituksen niin, että loimme kysymykset joiden avulla kaksi hanketyöntekijää haastattelivat opettajia samalla kun kävivät tapaamassa heitä muiden asioiden merkeissä. Haastattelujen jälkeen Muuks teki ehdotuksen verkkosivujen rakenteesta ja visuaalisesta ilmeestä, joka hyväksytettiin Ruukku ry:llä.

Opettajien palautteen avulla eteenpäin

Seuraavaksi halusimme myös opettajilta palautetta ehdotuksestamme. Muuks fasilitoi työpajan johon osallistui neljä opettajaa ja neljä hanketyöntekijää. Saimme paljon arvokasta palautetta visuaaliseen ilmeeseen ja verkkosivujen rakenteeseen liittyen. Saimme myös paljon ideoita millaista uutta sisältöä voisimme luoda. Lisäksi saimme opettajia kuuntelemalla ahaa-elämyksen miten verkkosivulla olevan “ideapankin” materiaaleja olisi järkevää jaotella.

Maistuva koulu -sivuston yksi suurin anti on ideapankki, joka sisältää esimerkiksi tehtäviä oppitunneille tai pieniä vinkkejä kouluruokailun kehittämiseen. Opettajien kommentit siitä miten he etsisivät tämänkaltaista tietoa sai lampun syttymään päämme päälle ja uudistamaan ideapankkia niin, että se parhaimmalla tavalla toimisi opettajien arjessa.

Testaa ja viilaa

Workshopin jälkeen aloitimme koodaustyöt. Tasaisin väliajoin lähetimme Ruukku ry:lle linkin keskeneräiselle sivustolle, jotta he tiesivät missä mennään ja mihin asioihin toivoimme heidän kommenttejaan. Kun sivut oli saatu viimeistä viilausta vaille testautimme ne vielä opettajilla. Opettajat testasivat sivustoa kotoa tai koulusta käsin omilla pöytäkoneilla, tableteilla ja mobiililaitteillaan. Annoimme opettajille tehtäviä joiden avulla selvitimme voisiko käytettävyyttä parantaa entisestään. Palautteen perusteella teimme vielä viimeisiä viilauksia sivustoon ennen elokuussa tapahtunutta julkaisua.

Tämä on matka tähän asti

  1. opettajien osallistaminen auttoi meitä (Muuksia, Ruukku ry:tä ja Itä-Suomen yliopistoa) asettumaan opettajien rooliin ja ymmärtämään mitä juuri he hakevat tällaiselta sivustolta.
  2. palvelumuotoilun menetelmät auttoivat meitä tekemään verkkosivut jotka vastaavat sekä opettajien tarpeisiin että hankkeen tavoitteisiin.
  3. uudet, käyttäjäystävälliset sivut antavat käyttäjille positiivisen kokemuksen joka puolestaan auttaa hanketta eteenpäin.

”Maistuva koulu -sivustoa kehitettin yhdessä käyttäjien kanssa. Yhteistyö Marjan ja Hannun kanssa oli  joustavaa ja sujuvaa. Arvostimme erityisesti sitä, että lopputuloksen ei tarvinnut olla kirkkaana  mielessä jo tarjousta tehdessä, vaan saimme muuttaa mieltämme matkan varrella. Muuksin kanssa  pohdimme erilaisia ratkaisuja, kun loppukäyttäjiltä saatiin lisää tietoa ja palautetta. Ketterin  verkkosivuprojekti, jonka olen päässyt tekemään!”
– Silja Varjonen, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry –

Tutustu maistuvakoulu.fi verkkosivustoon.

Jos haluat varmistua siitä että verkkosivusi tuottavat käyttäjille arvoa ja hyötyä, otathan yhteyttä!

Hannu Heljala

Hannu Heljala

Hannu on intohimoinen koodari, joka ei pelkää haasteita. Olethan yhteydessä jos tarvitset apua verkkosivujesi kanssa, mietitään yhdessä paras ratkaisu juuri sinulle.

hannu@muuks.fi
050 582 3955

Lue lisää verkkosivuista

Hannu Heljala

Varaa ilmainen konsultointi

Voit varata ajan kalenteristani ja käydään yhdessä läpi miten me voisimme auttaa teidän organisaatiota.

Varaa aika

Etsitkö tekijää uusille verkkosivuillesi?