2 vinkkiä Google Analyticsin käyttöön: opas tehokkaaseen käyttöön (osa 4/4)
Tämä on Google Analytics -oppaan neljäs ja viimeinen osa. Aikaisemmat osat löydät täältä:
Tässä viimeisessä osassa kerron kaksi tehokäyttäjän vinkkiä.

Mikä on verkkosivujesi tavoite?
Onko verkkosivuillasi tavoite? Haluaisitko esimerkiksi tietää kuinka moni verkkosivuillasi vieraileva päätyy yhteystiedot-sivulle tai tilaa tuotteen verkkokaupastasi? Asettamalla Google Analyticsiin tavoitteita (eng. goals) voit seurata millainen prosentuaalinen määrä verkkosivujesi kävijöistä päätyy tiettyyn tavoitteeseen asti. Tavoitteiksi voi asettaa esimerkiksi tietyn alasivun tai tapahtuman (esim. osto verkkokaupasta). Kun käyttäjä päätyy alasivulle tai ostaa tuotteen on käyttäjä päätynyt tavoitteeseen. Tavoitteita voi asettaa useampia per verkkosivusto.
Klikkaa Järjestelmänvalvoja → Tavoitteet. Klikkaa ”Uusi Tavoite”- nappia. Anna avautuvalla sivulla tavoitteelle nimi ja valitse tavoitteen tyyppi (”kohde” on esim. tietty alasivu, ”Google Analytics tapahtuma” on esim. osto verkkokaupasta). Voit myös määritellä tavoitteen arvon. Jos kyseessä on esimerkiksi tilauslomake, voit asettaa tavoitteelle tuotteen hinnan.
Kun olet asettanut vähintään yhden tavoitteen, näkyy Google Analyticsissa useimmissa näkymissä kolme uutta kolumnia. Esimerkiksi Hankinta → Kaikki Liikenne → Kanavat näkymän oikeassa reunassa näkyy kolme uutta kolumnia otsikolla: Konversiot. Kolumnit ovat ”Tavoitteen X Konversio prosentti”, ”Tavoitteen X toteutumiset” ja ”Tavoitteen X arvo”. Nyt voit seurata kuinka suuri osa esimerkiksi tietystä lähteestä tulleista käyttäjistä on päässyt tavoitteeseen asti.
Tapahtumilla pystyt tallentamaan jopa jokaisen napin painalluksen
Googlen Analytics tapahtumilla (eng. event) voidaan tallentaa erilaisia tapahtumia verkkosivuillasi. Tapahtumilla voidaan esimerkiksi tallentaa tietyn linkin jokainen klikkaus.
Näin ”sidot” Google Analytics tapahtuman tiettyyn linkkiin verkkosivustoillasi: lisää verkkosivuston JavaScript-koodiin (linkin klikkauksen yhteyteen) kutsu Google Analyticsin tapahtuma-funktioon. Voit lukea niistä lisää täältä. Selviät ilman koodausta jos asennat tämän WordPress-lisäosan, jolla voit määritellä milloin Google Analyticsin tapahtuma-funktiota kutsutaan.
Kun tapahtumien lähetys Google Analyticsiin on tehty verkkosivujen puolella, voit klikata Käyttäytyminen → Tapahtumat Google Analyticsissa. Täältä voit tarkastella eri tapahtumien klikkauksia.
Otathan yhteyttä jos tarvitset apua Google Analyticsin kanssa tai tarvitset apua verkkosivujesi kehityksessä!